Terubuk Masin Goreng Garing

Bahan Bahan Yang Diperlukan

  • 1 Ekor Ikan Terubuk Masin (Saiz sederhana)
  • Tepung Jagung
  • 5 biji cili api (Dihiris Hiris)
  • 4 biji limau kasturi (Dipotong Dua) 
  • Minyak Masak (Untuk Menggoreng)

Cara Memasak

  1. Potong Ikan terubuk berkepingan (ikut suka) dan rendam terlebih dalam masa lebih kurang 10-15 minit (Untuk mengeluarkan garam yang berlebihan)
  2. Cuci dan keringkan ikan tersebut. Kemudian lumur & salutkan dengan tepung jagung dan biarkan seketika.
  3. Panaskan minyak dengan api perlahan. Apabila sudah panas, masukkan ikan satu persatu dan goreng sehingga betul-betul garing.
  4. Apabila sudah masak, angkat dan toskan. Susunkan ikan di dalam pinggan hidangan. Perahkan limau kasturi dan taburkan hirisan cili api di atasnya.

No comments:

Post a Comment