Terubuk Masin Goreng Garing
Bahan Bahan Yang Diperlukan
- 1 Ekor Ikan Terubuk Masin (Saiz sederhana)
- Tepung Jagung
- 5 biji cili api (Dihiris Hiris)
- 4 biji limau kasturi (Dipotong Dua)
- Minyak Masak (Untuk Menggoreng)
Cara Memasak
- Potong Ikan terubuk berkepingan (ikut suka) dan rendam terlebih dalam masa lebih kurang 10-15 minit (Untuk mengeluarkan garam yang berlebihan)
- Cuci dan keringkan ikan tersebut. Kemudian lumur & salutkan dengan tepung jagung dan biarkan seketika.
- Panaskan minyak dengan api perlahan. Apabila sudah panas, masukkan ikan satu persatu dan goreng sehingga betul-betul garing.
- Apabila sudah masak, angkat dan toskan. Susunkan ikan di dalam pinggan hidangan. Perahkan limau kasturi dan taburkan hirisan cili api di atasnya.
No comments:
Post a Comment